Vörösbor készítési technológiánk évszázados családi hagyományokon alapul, mely során szem előtt tartjuk a lehető legkevesebb mesterséges beavatkozást a természetes folyamatok rendjébe.
Az erjedés spontán történik, nem használunk fajélesztőt. Az új feldolgozóhelységünk, mely a földbe süllyesztett, illetve a kora reggeli szüret lehetőséget ad a cefre hőmérsékletének alacsonyan tartására. Így az erjedés nem annyira zajos, 28 – 30 oC körül megy végbe, mely hőmérséklet kedvez a fenolos anyagok kioldódásának. A héjon erjesztés nyíltan történik, hosszú törkölyön tartással, a megfelelő színstabilitás kialakulása érdekében. Ez 10 – 14 napig terjed, fajtától függően.
Mindezek után hely függvényében körülbelül fél év hordós érlelés következik. Előszeretettel alkalmazunk barrique hordókat, kis fahordókat és ászokhordókat. A palackozásra szánt tételek fajtától függően barrique és kis fahordókban érlelődnek hosszabb – rövidebb ideig. A folyóbor tételekeinket rozsdamentes acéltartályokban és műanyagtartályokban tároljuk.
Itt szeretnénk pár szót ejteni a vörösborok jótékony egészségügyi hatásáról, s az ezért felelős polifenol vegyületekről, mely nagyon népszerű témakör napjainkban.
Ezen fenolos vegyületek a szőlő héjában, a magban és a kocsányban fordulnak elő jórészt, ezért a borokban található polifenol vegyületek mennyisége és minőségi összetétele nagyban függ a borkészítési technológiától.
Mindezek alapján kiváncsiak voltunk arra, hogy mit tudnak a mi hagyományos borkészítési technológiával készült „gyermekeink”, ezért 2006-os és 2007-es évjáratú vörösborainkat bevizsgáltattuk a Budapesti Corvinus Egyetem Borászati Tanszékén.
A vizsgálatok során megállapítást nyert, hogy a vizsgált kőszegi vörösborok polifenol tartalma megfelel az országos átlagértékeknek, sőt sok esetben meg is haladták azokat. A következőkben a „slágermolekula”, a rezveratrol-tartalom alakulását láthatják kőszegi vörösborokban:
Mg/l | Syrah 2006 |
Kékfrankos 2006 |
Zweigelt 2006 |
Blauburger 2006 |
Bíborkadarka 2006 |
c-resveratrol | 0,6 | 0,6 | 0,6 | 0,6 | 0,5 |
t-resveratrol | 1,1 | 1,5 | 1,1 | 1,2 | 1,1 |
t-piceid | 0,8 | 0,6 | 0,5 | 0,4 | 0,6 |
c-piceid | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
? | 2,5 | 2,7 | 2,2 | 2,2 | 2,2 |
Mg/l | Syrah 2007 |
Kékfrankos 2007 |
Zweigelt 2007 |
Blauburger 2007 |
Bíborkadarka 2007 |
c-resveratrol | 0,5 | 0,5 | 0,7 | 0,8 | 0,5 |
t-resveratrol | 0,6 | 1,1 | 1,2 | 2 | 1 |
t-piceid | 0,7 | 0,6 | 1 | 0,8 | 0,8 |
c-piceid | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
? | 1,8 | 2,2 | 2,9 | 3,6 | 0 |
(Kállay-Láng, 2008)
Kiegészítő információ: A vörösborok átlagosan 2,2 mg/l rezveratrolt tartalmaznak.
Ezek alapján ajánljuk Önöknek napi egy pohár kőszegi vörösbor elfogyasztását az EGÉSZSÉGÜKRE!