Elérhetőségek

Láng Pincészet

Cím: 9730 Kőszeg,
Kethelyi út 24.
Telefon:
+3694/367-117
Mobil:
+3630/989-0841
E-mail:
langpinceszet@t-online.hu
További...

További elérhetőségek

Láng Letícia

  • +3630/5527-450
  • langleticia@hotmail.com

Lángné Hódosi Kitti

  • +3630/4383-614
Nyitvatartás

Nyitvatartás

H - P: 08:00 - 12:00 és 13:00 - 17:00

Szo: 08:00-12:00

V: Zárva

 

 Szőlőtermesztés


Alapelvünknek tekintjük, hogy minőségi bort csak minőségi, egészséges szőlőből lehet készíteni, így a borkészítés már a szőlő termesztése során elkezdődik. Szőlőművelésünk során a minőség mellett nagy hangsúlyt fektetünk a környezet- és természet-védelemre; a humán- egészségügyi, valamint az ökológiai szempontok teljesülésére. Gazdaságunk 2004 óta tagja az Agrár-környezetgazdákodás Integrált Ültetvény célprogramjának, mely a környezettudatos gazdálkodásunkat jelképezi.Mivel a Kőszegi bortermő hely napsütésben nem bővelkedik illetve sok a csapadék, ezért a fajta-, és termőhely választásra valamint a fitotechnikai műveletekre (metszés, hajtásválogatás, zöldmunka, fürtválogatás) nagy figyelmet fordítunk. Ültetvényeink mind déli fekvésűek, igyekszünk a késői érésű fajtákat középérésűekkel helyettesíteni. A jobb érés és a növényvédelmi problémák megelőzése miatt a helyes és optimális időben elvégzett zöldmunkát a minőség megalapozójának tekintjük. Azon szőlőfajtáinknál, melyek túltermésre hajlamosak (pl. Zweigelt, Bíborkadarka és bizonyos években a Blauburger) a minőség érdekében terméskorlátozást alkalmazunk. Ültetvényeink többségében az ernyő művelésmód a jellemző, ezen kívül a régebbi típusú szőlőinkben egyes függöny művelésmód található. A sorok alját mechanikailag műveljük, illetve vegyszeresen tartjuk tisztán. A sorközök füvesítve vannak, természetes gyomflórát nyírjuk és kaszáljuk. Saját kutatásaink igazolják, hogy az előrejelzésre alapozott, csökkentett számú környezetbarát (integrált termesztésben zöld besorolású növényvédő szer) növényvédelmi kezelésünk ill. a sorközök füvesítése ültetvényeinkben a szőlőkárosítókkal szemben a természetes ellenségeik felszaporodását eredményezték. Így ültetvényeinkben pl. fajgazdag ragadozóatka populáció található.


 


A gazdaság a Soproni borvidékre jellemző tradicionális, főleg kékszőlő fajtákat termeszti, legnagyobb mennyiségben Kékfrankost, Zweigeltet és Blauburgert. Választékbővítés céljából termesztünk világfajtákat is, ám a szívünk a tájjellegű, hagyományos, főleg hungarikum szőlőfajtákhoz húz. 
A szüretet tősgyökeres kőszegiként lehetőség szerint nem sietjük el, a múltban is Orsolya-nap után (október 21.) lehetett megkezdeni a szüretet Kőszegen. A szőlő ideális szüreti időpontját a fenolos érettség állapotára tesszük. A minél kevesebb szediment tartalom érdekében a kézi szüret a kora reggeli órákban, ládákba történik.
Összegezve szőlőinkben nap, mint nap azon dolgozunk, hogy a kőszegi Városháza 1668-as felirata beteljesüljön, mely szerint: Békében virulnak a szőlőhegyek… 

A fiatal mezőgazdasági termelők támogatása

Pincészetünk új lendületet kapott az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a fiatal mezőgazdasági termelők támogatásának köszönhetően.

2008-ban nyertük meg a fiatal gazda pályázatot, szőlőterület növelés, új gazdaság indítása jogcímen. Az elnyeréstől számított negyedik évre 7 EUME nagyságú üzemméretet, mintegy 6 hektár szőlőültetvény létesítését tűztük ki célul. Tradicionális, tájjellegű fajtákat telepítünk; kékszőlő fajták közül Kék kisburgundit (Pinot noir) valamint Cabernet sauvignon-t, fehér szőlőfajtákból Furmintot, Cserszegi fűszerest és Zenitet. A területvásárlás és előkészítés megtörtént, a telepítés 2010 tavaszán fejeződik be. A fejlesztés egyben új munkahelyek megteremtését is jelenti, a negyedik évtől 1 fő teljes munkaidős és 5 fő részmunkaidős alkalmazottat foglalkoztatunk. Mindeközben borászati technológiai fejlesztést és tárolókapacitás bővítést valósítunk meg. A termőre fordulást követően termelői borkimérést indítunk, ahol a folyó borokat értékesítjük, később palackozott borok előállításával és borkóstoltatással bővítjük a kínálatot. Távolabbi célunk a kőszegi agroturizmus kiépítése, valamint egy „heuriger” létrehozása, ahol sajátos természeti környezetben – az általunk előállított bor mellett házias jellegű, helyi ételekkel is megismerkedhetnek a vendégek.

Az fiatal mezőgazdasági termelők elindítása című intézkedés célja a fiatal mezőgazdasági termelők gazdaságalapításának, valamint a birtokstruktúra átalakításának előmozdítása, a mezőgazdasági munkaerő korstruktúrájának javítása, a vidék népességmegtartó képességének növelése és a mezőgazdasági tevékenység hosszú távú fenntartása.

Pályázhat, aki:

  • A támogatási kérelem benyújtásakor elmúlt 18 éves, de a támogatási kérelem benyújtásának évében 40. életévét még nem töltötte be;
  • Mezőgazdasági üzem vezetőjeként első alkalommal kezd gazdálkodni, új gazdaságot hoz létre, vagy gazdaságot vesz át
  • Megfelelő végzettséggel rendelkezik.

A fiatal mezőgazdasági termelő a mezőgazdasági tevékenység megkezdéséhez egy alkalommal jövedelempótló támogatást vehet igénybe. A támogatás összege 40 000 eurónak megfelelő forintösszeg. A támogatás formája: Vissza nem térítendő támogatás.

 

FÖLDMŰVELÉSÜGYI ÉS VIDÉKFEJLESZTÉSI

MINISZTÉRIUM FIATAL MEZŐGAZDASÁGI TERMELŐK TÁMOGATÁSA
Jogcím keretén belül: szőlőültetvény létesítése

Kedvezményezett:
Láng Letícia (1004125680)
H-9730 Kőszeg, Kethelyi u. 24.
Területvásárlás időpontja: 
2008.december-2009.január
Szőlőtelepítés időpontja:
2010. tavasza
A projekt befejezésének időpontja: 2012/2013
„Európai Mezőgazdasági
Vidékfejlesztési Alap:A vidéki területekbe
beruházó Európa”

Készült az Európai Unió és a 
Magyar Köztársaság támogatásával, az 
Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében.
Vissza az előző oldalra!
Láng Pincészet - Magyar